DT-50 – En klassiker för

Det finns en del klassiker när det kommer till motorcyklar i Sverige och till dessa räknar vi in även mopeder. Vi skriver här om en av de gamla godingarna.

Yamaha DT-50

DT-50 står för att på cykel satt en 50cc cylinder som alltså, vilket skulle motsvara ungefär 1 hästkraft. Mopeden fick när undertecknad hade kontakt med dessa så fick dem, och får fortfarande gå 30 kilometer i timmen. Verkligheten var dock lite annorlunda. Redan med orginaldelarna så masade sig moppen upp i närmare 55 kilometer i timmen och kanske inte helt ofrivilligt så åkte femtonåringarna lite för fort än vad som var tillåtet.

Den klassiska färgen på dessa skönheter var svart tank med röd limpa. Blinkerts och hastighetsmätare fanns också med och känslan av att framföra ett fordon som var ämnad för en vuxen människa var påtaglig.

Är du ute efter en riktig klassiker endera för samlingen eller som transportmedel så är Yamaha DT-50 en härlig moped att ha i sin ägo och den är inte speciellt svår att meka med heller. Och du, glöm inte att bensinen gärna ska få sig iblandat en gnutta olja också!

Ta en titt här på skönheten!