MC på film

För er som älskar temat MC på film så finns det en del godbitar som man kan ta sig en titt på om man känner för snabba bågar, skinnjackor och broderskap. Man får gå tillbaka i tiden om man vill hitta de allra största filmklassikerna med motorcykel som tema.

Film med motorcyklar

The Great Escape

The Great Escape är en film med Steve McQueen i huvudrollen som handlar om ett gäng allierade krigsfångar som planerar att fly från ett fångläger i Tyskland under andra världskriget. I filmen som släpptes 1963 finns en hel del motorcykelscener. I synnerhet är en scen ett av filmhistoriens bäst skildrade motorcykelinslag. Steve McQueen satt på motorcykeln som sin egen stuntman och hade dessutom en stor inverkan på regi och produktion vad gäller motorcykelskildringarna i denna filmklassiker.

Easy Rider

Kultfilmen Easy Rider från 1969, med stjärnor som Dennis Hopper, Peter Fonda och Jack Nicholson, tar med tittaren på en dramatisk resa från Los Angeles till Mardi Gras i New Orleans. Det är motorcykelmärket Harley Davidson som genomgående syns under den gastgramande resan. Låten ”Born to Wild” med Steppenwolf är megahiten som utgör filmens musikaliska tema.

The World’s Fastest Indian

En biografi och spelfilm som handlar mer om hastighet, med premiärår 2005, är the World’s Fastest Indian med Anthony Hopkins. Det är en verklighetsbaserad historia som handlar om Nya Zealändaren Burt Munro som konstruerade en alldeles säregen indisk motorcykel som senare satte rekordet för 1000-kubikare i Utah 1967.

TV-serier

När det gäller TV-serier förekommer MC-temat på många håll och kanter. I den prisbelönta serien M*A*S*H förekommer modellen Indian Scout flera gånger som därefter fått epitet ”världens mest berömda TV-motorcykel”. Den största nutida TV-serien med MC-tema i är utan tvekan Sons of Anarchy som handlar om motorcykelklubben med samma namn. På samma sätt som andra MC-gäng världen över opererar klubben både med illegala och lagliga verksamheter. Givetvis är det märket Harley Davidson som framhävs när MC-klubbar förs på tal, så även i fallet Sons of Anarchy.