MotoGP 2014

MotoGP är den största serien inom roadracing och arrangeras av Fédération Interationale de Motocyclisme. Dessa motorcykelmonster är bilarnas motsvarighet till Formel 1. 

MotoGP är prototypklassen inom roadracing. Medan Moto2 och Moto3 innebär vissa konstruktionsrestriktioner behöver inte fordon som tävlar i MotoGP se ut på ett visst sätt. Endast några få saker är regelsatta: antal cylindrar, storlek, vikt och endast fyrtaktsmotorer.

Tävlingen omfattar 17 helger. Vinnaren är då den med mest poäng när säsongen är avslutad. Trots få restriktioner är tidsskillnaden på andra och första platsen inte mer än en-två sekunder. Förarna är exceptionella och trots att motorcyklar kör extremt nära varandra, är det sällen de hamnar i kollision. Cyklarna är relativt smala och därför passar många i bredd på en racingbana. Under omkörningar vill man helst hamna i en slipstream, då man kan ligga i luftsuget.

Den med flest vinster som fortfarande är aktuell är Valentino Rossi från Italien som vunnit MotoGP sex gånger sedan 2001. Han bär, så ofta han kan, nummer 46 under tävlingar för att hedra sin far som också höll på med motorcykelracing. Det vi kan ana i år, då det är samma förare som tävlar, så lutar oddsen åt Rossi men samtidigt måste man tänka på att han inte vunnit någon av de fyra senaste mästerskapen.