Motorcykelhistoria

För en del människor finns det inget bättre än när sommaren kommer och deras älskade motorcyklar får lämna garaget. Motorcyklar känns som höjden av teknik och stil, vare sig det är hojar för crusing eller dyra monster som vrålar ner för motorvägen i extrema hastigheter. Vart började egentligen motorcykelns resa till 2014?

Början

Motorcykeln är en ganska modern uppfinning, beroende på vad man jämför med såklart. Sylvester Roper citeras oftast som motorcykelns fader. Han kallade konstruktionen för ”Roper Steam Velocipede” och den drevs, som namnet antyder, på ånga. Han registrerade aldrig maxhastigheter men liknande byggen kunde komma upp i 18 km/h. 1885 kom Gottlieb Daimler. Han tog en förbränningsmotor och skapade en klumpig sak som krävde stödhjul. Den vägde runt 90 kg och hade en halv hästkraft. Från det till den första serietillverkade motorcykeln ökade hastigheten från 12 km/h till 45 km/h.

Harley Davidson

Ett av de första motorcykelföretagen var Harley Davidson slog upp portarna 1903. Företaget hade det inte lätt, faktumet är att företaget kämpade från sin början till 1984. De första ägarna höll företaget genom båda världskrigen och depression men tvingades 1969 att lämna över ägandet till American Machine and Foundry. De ägde det utan vidare tur tills 1981. De nya ägarna behövde avskeda nästan tvåtusen anställda efter bara ett år. Till slut skedde en motorcykel-boom i världen och det, tillsammans med den höjda kvalitén, ledde till att företaget plötsligt blev framgångsrikt. Nuförtiden finns det motorcykelklubbar där medlemmarna endast kör Harley Davidson-hojar.

Husqvarna

Det svenska bolaget som är världens största tillverkare av gräsklippare, motorsågar, symaskiner och mycket mer. De är till och med bäst i Europa på diamantverktyg inom bygg och industri. Deras anor sträcker sig tillbaka till 1689 men det var inte förrän 1903 som företaget började göra motorcyklar. Deras cyklar användes i tävlingar redan 1922. De första motorerna i cyklarna var MotoRevs från Schweiz. Under 1919 började man göra sina egna. De fortsatte utveckla och tävla med sina motorcyklar till 1986 då produktionen lades ner och fokus lades på andra produkter i företaget.