Motorcykelracing

I likhet med bilsporten är motorcykelsporten indelad i en mängd olika klasser och sporter. Två av de större sporterna som drar till sig mycket publik är Moto GP samt Speedway.

Röd Moto GP motorcykel

Moto GP

Om Formel 1 anses vara bilsportens finaste tävling så är Moto GP motsvarigheten för motorcyklar. Tävlingen avgöras genom 17 deltävlingar som anordnas över hela världen. Vid varje race samlas poäng som grundar sig på förarens placering och den som har mest poäng efter alla deltävlingar står som vinnare. Det är mycket spännande tävlingar och serier och om du vill följa årets tävlingar och se scheman om var tävlingarna går så är http://www.motogp.com bästa sidan.

I motsats mot F1 finns det väldigt få regler kring hur motorcyklarna får vara byggda. Däremot finns det vissa restrektioner som t.ex. att man enbart får ha fyrtaktsmotorer, maximalt fyra cylindrar samt en minimumvikt med tanke på säkerheten.

Speedway

Till skillnad mot GP kan åskådarna följa hela racet i Speedway var än man sitter på läktaren. Orsaken är att speedway körs på en oval bana med oftast docerade kurvor. Varje tävlingsdag möts två lag som vardera består av sju förare. Tävlingen består av 14 heat där två förare från varje lag får ställa upp sig för start vid varje heat. Den som kommer först i mål tjänar ihop 3 poäng till sitt lag, tvåan får två, trean ett poäng och den som kommer sist får inte några poäng alls. Det lag som fått ihop mest poäng under en tävlingsomgång vinner. Tävlingarna i Speedway under året följer du här: http://na.se/sporten/speedway