Novemberkåsan

Novemberkåsan är ett av de mer klassiska motorcykelloppen inom svensk motorsport. Det är en årlig tävling och som namnet skvallrar om så körs den i november månad. Den har med ett par avbrott för bland annat världskrig, körts ända sedan 1915.

Tävlingen arrangeras som sagt årligen och det är Svenska Motorklubben som står som arrangör. Svenska Motorklubben eller SMK, är en klubb för motorsport inom bil, motorcykel och motorbåtsport. Den bildades 1907 och hade som ändamål att främja den inhemska motorindustrin, verka för för användandet av nämnda motorfordon inom landet samt samla ägare och intressenter av motorsport. Förutom att arrangera Novemberkåsan så har man genom åren försökt verka för och arbeta med utveckling inom motorteknik och sport.

Novemberkåsan körs i motorcykelklassen Enduro. Enduro kommer ursprungligen ifrån ordet ”Endurance” som kan översättas till uthållighet, och uthållighet är precis vad man behöver när man åker Novemberkåsan. Det kallas inte för inte det riktiga mandomsprovet. Tävlingen idag körs något annorlunda än den gjordes exempelvis på 30-talet. Då kördes den framförallt på byvägar och omfattade långa sträckor som 60-70 mil.

Idag mäter distansen för tävlingsbanan 10 mil och körs i tre varv. Ett varv som körs under dagen och två under natten. Skillnaden mot 30-talets byvägar är att idag är det svåra passager med både bäckar, myrar och andra vattendrag som man har att ta sig igenom. Ofta är det riktiga lervällingar man kör i. Om man ser på antal startande deltagare och antalet målgående så ser man tydligt hur svårt det faktiskt är. 2009 så startade 131 förare men endast 25 lyckades ta sig i mål.

Decemberkåsan

Du har kanske hört talas om uttrycket Decemberkåsan. Om du undrar vad detta är för något så är det precis samma sak som Novemberkåsan med den skillnaden att tävlingen av en eller annan orsak körts i december istället för november. Exempelvis så har den körts i december om den krockat med någon annan stor motorcykeltävling eller exempelvis om någon svårartad höststorm härjat.

Vinnare genom åren

Det har funnits och finns en del riktiga novemberkåsarävar. De som på något vis lyckats vinna år efter år i den svåra terrängen. Exempel på dessa rävar är Mats Nilsson från Falun som 2004-2006 tog tre raka segrar. En annan, kanske ännu större räv är Joakim Ljunggren från Karlskoga som sedan 2007 har vunnit kåsan inte mindre än fem gånger, varav tre av dessa är de två senaste åren.