Motorcyklar

Det finns några säkra vårtecken som visar att vintern är förbi och sommaren kryper sakta men säkert fram. Vårblommorna börjar synas i gräsmattan, mössan och vantarna lämnas hemma och motorcyklarna börjar synas på gatorna. I stora delar av Sverige är nämligen vintern en årstid som det är nästintill omöjligt att öka motorcykel på. Men självklart beror det på vilken modell man har.

Motorcykel

Några av de vanligare modellerna är följande:

Sportmotorcykel

Denna modell kallas i folkmun sporthoj och kännetecknas av snabbhet och inspiration från de motorcyklar som tävlar inom roadracing.

Glidare

Den modell som framförallt karaktäriserar glidarhojar är Harley- Davidson. De är inte tillverkade för att köras på grusvägar eller i stadskörning utan snarare för att glida fram på landsvägar i lite högre hastigheter. Detta i en mycket lugn och avslappnad position. Inom denna kategori finns de allra dyraste motorcyklarna och det är inte sällan de kostar kring en kvarts miljon om de är av ett känt märke.

Touringmotorcykeln går även den ibland under glidarkategorin. Men den stora skillnaden är att dessa främst är tillverkade för långdistanskörning och skyddar föraren mer.

Off-road

off road

Precis som namnet säger är dessa tillverkade för att klara av att köra på stigar, grusvägar och enklare skogsterräng. Motorcykeln har hög markfrigång för att inte slå i stenar och stubbar och har ofta en rejäl fjädring. Även inom off-road finns det ett stort spektrum av motorcyklar. Det finns de som enbart är tänkt att köra i oländig terräng och de som snarast bör hålla sig på vägar även om de är mycket dåliga.