Ta ditt MC kort

För att få köra motorcykel överhuvudtaget så måste du inneha ett körkort för detta. Idag så är reglerna så att ingen kan stätta sig på ett motordrivet fordon utan att genomgått en utbildning för att få framföra detta fordon. Även mopeder så måste ett förarbevis tas.

För länge sedan så fick man körkort för motorcykel på köpet så att säga men med dagens stora och kraftfulla maskiner så kan man förstå att vem som helst kan inte sätta sig bakom styret på en sådan maskin. Vill du köra tung motorcykel så är det 24 årsgräns för detta om du inte tidigare innehaft ett körkort för en mellanstor motorcykel i minst två år.

För motorcykel så finns det tre olika behörigheter för motorcykelns körkort, det lägsta är A1 som gäller för lätt motorcykel som då inte överstiger 125 kubikcentimeter. Du ska vara 16 år fyllda för att ta detta körkort. A2 är då mellanvikt när det gäller motorcykel, här är det 35 KW som gäller vid nettoeffekten på motorcykeln och den ålder som gäller är 18 år.

Körkortet för tung motorcykel kallas enbart för A och då får du köra i princip hur stor motorcykel som helst och du ska vara fyllda 24 år om du inte haft ett A2 körkort innan i minst 2 år. Då kan du ta ett körkort för tung motorcykel då du fyllt 20 år, alltså om du haft A2 behörigheten i två år