Ta hand om din motorcykel

När du köper en motorcykel gör du en investering, precis som när du köper ett hus eller en båt. Du vill naturligtvis att din hoj ska hålla så länge som möjligt och då är det viktigt att sköta den.

Underhåll av motorcykelI Sverige kommer motorcykeln att utsättas för alla möjliga temperaturer och väderförhållanden. Använder du motorcykeln dagligen för att köra till jobbet eller till skolan kommer den dessutom att utsättas för en hel del slitage. För att din motorcykel ska hålla längre och dessutom vara säker att köra finns ett antal saker att kontrollera regelbundet. Mer specifika instruktioner finns i instruktionsboken till din MC, så konsultera alltid den först.

Du kan köpa tillbehör till din MC från de flesta butiker som specialiserar sig på motorcyklar, men många biltillbehörshandlare har också de produkter du behöver. Från exempelvis Mekanika.se kan du få både bromsvätska och motorolja som passar till din motorcykel.

Motor

Håll koll på oljenivån i början – då lär du dig snart hur snabbt oljan förbrukas och därmed hur ofta den måste bytas. Normalt är att man byter oljefilter för varje femhundra mil som MC:n körs, men det varierar mellan olika typer och modeller.

Kylvätskan bör också kontrolleras då och då. Instruktionsboken för din motorcykel anger hur ofta den ska bytas.

Tändstift är ytterligare en del i motorn att hålla koll på. Detta ska bytas ungefär var tusende mil.

Bromsar

Det är viktigt att kontrollera bromsvätskan regelbundet samt eventuellt slitage på bromsbelägget. Har slitage uppstått bör bromsbelägget bytas. När du byter bromsvätska är det viktigt att du byter till rätt typ; vem tillverkaren är spelar ingen roll.

Bromsslangar ska bytas vart fjärde år. Om du då byter till stålomspunna bromsslangar ska du inte behöva byta dessa igen.

Däck

Lufttrycket ska du kontrollera regelbundet, slitage lite mer sällan. Däcken brukar dock slitas snabbare ju äldre de är. Mönsterdjupet får inte vara mindre än 1 millimeter.

Det är dessutom viktigt att rengöra drivpaketet ofta.